9/13/2009

Δε σας ακούω ... πάρτε το μηδέν!

Ένας από τους παράγοντες μορφοποίησης της κοινής γνώμης είναι η "πνευματική αλληλεπίδραση", δηλαδή το "κοινωνικό ένστικτο που ωθεί σε πνευματική επικοινωνία με τους συνανθρώπους και δεν ικανοποιείται με την απλή συμπαρουσία του πλησίον" όπως λ.χ. συμβαίνει στα ζώα.

Διαβάζω αυτές τις μέρες ότι ο Πρωθυπουργός σε μια από τις κατά την γνώμη μου αποτυχημένες προσπάθειες να βελτιώσει το δημόσιο προφίλ του, προσπαθεί να επικοινωνήσει με το κοινό του χρησιμοποιώντας, πέρα από την γνωστή γλώσσα του σώματος και κάποια τρικ σε σχέση με την εμφάνισή του. Προφανώς έχουμε δώσει πολλά δείγματα στο παρελθόν ότι ως λαός προσδίδουμε μεγαλύτερη αξία στην εικόνα και όχι στο λόγο ειδικά στις προεκλογικές περιόδους.

Εάν όμως έχουμε τελικά συναίσθηση του ότι δεν είμαστε ζώα, πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μας ότι ο ρόλος μας είναι πάρα πολύ σοβαρός. Οφείλουμε να έχουμε κοινωνική συνείδηση και να ελέγχουμε καθημερινά, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, το ποιλιτικο-κοινωνικό σκηνικό της χώρας. Εμείς είμαστε οι πολίτες της, επομένως ο ρόλος μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι είναι παθητικός αλλιώς δεν θα είμαστε τίποτα άλλο παρά ασήμαντοι "μαζάνθρωποι".

Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε να πλανάται η εντύπωση ότι μπορεί να μας αφυπνίσει μια βροντερή φωνή σαν του ντελάλη ή να μας ευαισθητοποιήσει η απουσία της γραβάτας του, πόσο μάλλον να κατευθύνει την ψήφο μας. Ούτε τέτοιου είδους φτηνά επικοινωνιακά κόλπα μπορούν να κουκουλώσουν την ασυνειδησία, τα φαινόμενα βίας και φασισμού, την ανευθυνότητα και τα κραυγαλέα σκάνδαλα.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή κατά την άποψή μου οδηγούν δυστυχώς από πάνω προς τα κάτω και όχι από κάτω προς τα πάνω και κατά συνέπεια δεν δικτυώνονται σε όλο το πλάτος και βάθος της σημερινής κοινωνίας. Ο πομπός δεν εκπέμπει. Δεν ακούμε το μήνυμα γιατί δεν υπάρχει μήνυμα.


Η Φωτογραφία είναι του Bob Kurt
Μουσική - Sultans of Swings

6 σχόλια:

AlexMil είπε...

Απόλυτα σύμφωνος με το κείμενο σου,
όμως η προπαγάνδα διαμορφώνεται ανάλογα με το που απευθύνεται. Η γραβάτα, κ.λ.π. είναι τρικ για τους ηλιθίους και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί. Η απόσυρση άλλο παράδειγμα, πάλι για ηλιθίους δεν είναι; Εύκολα μπορεί να εξηγηθεί, ένας κοινός νους το καταλαβαίνει αμέσως, πως αυτό μόνο τους αγοραστές δεν συμφέρει κ.λ.π.

καλή μέρα

Ανώνυμος είπε...

Το άσμα που βάλατε με το κειμενό σας δένουν απόλυτα...

Αν είχατε και κάτι απο Midnight Oil έχω την εντύπωση ότι θα έκαναν το πλέον αρμόζων theme για την αναρτησή σας:)

Και νομίζω ότι θα...
Αλλά απο την άλλη αν θα...
Θα...


(δεν νομίζω ότι πρόκειται να με δούν οι κάλπες και αυτήν τη φορα)


Χαιρετώσας :)


GCTMT

maximus είπε...

@AlexMill, "η προπαγάνδα διαμορφώνεται ανάλογα με το που απευθύνεται" αυτό ακριβώς θα έπρεπε να μας προσβάλλει... όσοι το αντιλαμβανόμαστε τουλάχιστον!

Καληνύχτα

maximus είπε...

@GTMT, πολύ καλή πρόταση! Ήθελα όμως κάτι πιο ήσυχο για αυτό το κείμενο. Θα το χρησιμοποιήσω όμως αργότερα... σε κάτι πιο σκληρό.

Φυσικά η επιλογή είναι καθαρά προσωπική, αλλά αν τους θωρείται όλους ανίκανους, σκεφτείτε πως η αποχή ευνοεί τους χειρότερους, αυτούς που ΘΑ κάνουν μεγαλύτερη ζημιά. Κι αυτό το Θα είναι σίγουρο.

Καληνύχτα :-)

librarian είπε...

Ξέρεις τι μου τη δίνει περισσότερο ρε maximus; αυτοί οι φανατισμένοι που στηρίζουν ένα κόμμα πάππου προς πάππου και συνεχίζουν να τηρούν την παράδοση ανεξαρτήτως των ανθρώπων που διοικούν και που βρίσκονται σε αυτό. Είναι από κάτω να χειροκροτήσουν τον εκάστοτε πρόεδρο ό,τι και να λέει ό,τι και να φοράει...
Και δυστυχώς αυτοί οι φανατισμένοι είναι η πλειοψηφία. Ας κάνουν παιχνίδι μόνοι τους.

maximus είπε...

@librarian, πάντως αυτή τη φορά απ΄ότι ακούω και διαβάζω οι φανατισμένοι μάλλον θα σπάσουν την παράδοση.... Επίσης δεν ακούω έντονο χειροκρότημα...πια

Καλημέρα :-)