5/25/2011

Ένα Πάρκο γεμάτο παραβάτες



Καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, τίγρεις, πούμα, καφέ αρκούδες με τα μικρά τους, ροζ φλαμίνγκο, πιγκουίνους, ρινόκερους, παπαγάλους με πολύχρωμα φτερά, πύθωνες, κροκόδειλους, παιχνιδιάρικους πιθήκους, καμήλες και τι δεν είδαμε, ξετρελάθηκε ο μικρός! Το Αττικό Πάρκο, μπορεί να μην ξεπερνά σε ποικιλία και πυκνή βλάστηση τα αντίστοιχα πάρκα άλλων χωρών αλλά ήταν πραγματική όαση, ειδικά μετά από μια βόλτα στον Εθνικό μας Κήπο με τα λιγοστά κλουβιά γεμάτα πάπιες και κόκορες και εκεί που περιμένει κανείς την έκπληξη βλέπει λίγο πιο κάτω πάλι πάπιες και κόκορες και με θλίψη αντικρίζει το πλέον άδειο κλουβί δύο επί τρία το οποίο κάποτε, αν είναι δυνατόν, φιλοξενούσε ένα άγριο λιοντάρι. 

Αυτό που με απογοήτευσε όμως, κυρίως στο μεγάλο πάρκο όπου υπήρχαν αρκετές ταμπέλες, ήταν η ίσως και φασιστική θα τολμήσω να πω επιμονή των περισσότερων επισκεπτών να τις αγνοούν. Οι κανόνες ήταν σαφείς: "Μη ταΐζετε, μη πετάτε αντικείμενα και μην ενοχλείτε τα ζώα με οποιοδήποτε τρόπο, μη τρέχετε, μη φωνάζετε, μη σκαρφαλώνετε στους φράχτες και μη παραβιάζετε απαγορευμένες περιοχές". Παρά τις προειδοποιήσεις, όχι μόνο οι πιο πολλοί γονείς δεν έκαναν συστάσεις στα βλαστάρια τους να μην ουρλιάζουν στα ζώα και στα πουλιά, όχι μόνο δεν τα εμπόδιζαν να στέκονται στα κάγκελα από τη εσωτερική πλευρά αλλά τα προέτρεπαν κιόλας να ταΐζουν τα μικρά ζώα μπισκοτάκια, πατατάκια και φαγητό από τάπερ! Οι ίδιοι διασκέδαζαν με το να επιβάλλουν την άθλια συμπεριφορά τους, άφηνοντας πίσω τους ένα σωρό κουτάκια και περιτυλίγματα συσκευασιών σε σημεία που είχαν πρόσβαση οι μαϊμούδες να τ' αρπάξουν, να τα μασήσουν και να πνιγούν, κάτι το οποίο έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και μετά τι άλλο, έφυγαν με τη συνείδησή τους ήσυχη. 


Είναι και αυτός ένας τρόπος ωραίοι ως ελληναράδες να δείξουμε την υπεροχή μας κι εμείς κάπου, δε λέω, αλλά η διεύθυνση του Πάρκου οφείλει να τοποθετήσει ανθρώπους ώστε να περιφρουρούν  τον χώρο και όταν γράφει ότι έχει "το δικαίωμα να αποβάλλει τους παραβάτες", να το πράττει. 

Με αφορμή αυτή την επίσκεψη και στα πλαίσια μιας αέναης αναζήτησης αιτιών και αιτιατών της κρίσης γενικότερα, σκεφτόμουν μήπως επιτέλους πρέπει να σταματήσουμε να ορίζουμε τις καταστάσεις όπως μας βολεύει. Δεν είμαστε μια χώρα με ανεφάρμοστους νόμους, κανόνες και αμέτρητες δεοντολογίες και αυτό ήταν όλο, αλλά μια χώρα με χιλιάδες παραβάτες που δρουν ανενόχλητοι και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί! Απλό δεν είναι; 



Φωτογραφίες: maximus
.

9 σχόλια:

Margo είπε...

Το επισκέφτηκαν φίλοι από το νησί και αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Είδαν και δελφίνια όταν τα εκπαίδευαν. Είναι στα προσεχώς του επόμενου ταξιδιού.

Όσο για τους παραβάτες υπάρχουν δυστυχώς. Μου κάνει εντύπωση πάντως πώς το μετρό έχει γίνει εξαίρεση του κανόνα και έχει διατηρηθεί αξιοπρεπέστατο.

Καλό βραδάκι
Φιλιά πολλά!

maximus είπε...

@Μargo, τα παιδιά θα εντυπωσιαστούν! Να πάτε οπωσδήποτε. Εμείς πάμε μια δυο φορές το χρόνο. Οι παραστάσεις των δελφινιών έχουν απαγορευτεί μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης μετά από διαμαρτυρία κάποιων πολιτών αλλά νομίζω μπορείτε να δείτε τους θαλάσσιους ελέφαντες.

Στο μετρό βρισκόμαστε υπό στενή παρακολούθηση, ακόμα και να θέλουμε να βήξουμε το σκεφτόμαστε πρώτα, γι' αυτό.

Καλό ξημέρωμα. Φιλιά :)

Roadartist είπε...

Τώρα αν σου πω ότι τα άδεια κλουβιά του εθνικού κήπου αντί για θλίψη, μου δίνουν χαρά τι θα πεις; Κάθε φορά που περνάω, εύχομαι να αδειάσουν παντελώς.. αλλά άντε ας κρατήσουν μόνο τις κοτούλες και τα παγώνια.. Δε μου αρέσει η θέα ζώων σε κλουβιά.. εντάξει στο αττικό πάρκο είναι κάπως πιο καλά, δηλαδή ως προς την έκταση ίσως, αλλά στον εθνικό κήπο καλύτερα άδεια..

maximus είπε...

@Roadartist, θλίψη εννοώ για εκείνο το θέαμα .. πόσο άντεξε εκείνο το λιόντάρι; Mετά είχαν φέρει και άλλα; Δεν θυμάμαι. Ναι, η αλήθεια είναι πως αυτά τα ζώα ακόμα και αν ζουν σε μεγάλους χώρους και με την κατάλληλη περιποίηση, παραμένουν αιχμάλωτα.

Στον Εθνικό Κήπο έμεινα με την εντύπωση ότι είναι και ατάιστα, όταν κάποιος έριξε σπόρια (;) στο έδαφος, αρχισαν να κάνουν σαν τρελά, προσπαθούσαν να περάσουν το συρματόπλεγμα και από τους διπλανούς χώρους. Ας κρατήσουν τα πουλάκια μόνο.

Εκείνος είπε...

Είχα πάει λίγο μετά που άνοιξε και μου άρεσε πάρα πολύ. Έχω μάθει ότι τώρα έχει και χώρο που μπαίνεις και μπορείς να παίξεις με τις μαϊμούδες, να τις αγκαλιάσεις. θέλω πολύ να το επισκεφτώ ξανά τώρα που ανοίγει (;) ο καιρός!

Την καλησπέρα μου.

maximus είπε...

@Eκείνος, τα ζωάκια που φαίνονται στη φωτογραφία βρίσκονται σε έναν τέτοιο ανοιχτό χώρο. Δεν είδα κανέναν να τα αγγίζει αλλά ήταν όμορφα να περπατάς δίπλα τους. Υπάρχει και ένας παρόμοιος με πουλιά. Προτείνω να διαλέξεις μια μέρα με λίγη συννεφιά και θέλει οπωσδήποτε καπέλο.

ολα θα πανε καλα... είπε...

πολύ καλά τα λες για τον τρόπο των Ελλήνων που "εκπαιδεύουν" τις επόμενες γενιές κατά πώς καταλαβαίνουν...
Παιδεία(πραγματική),καλλιέργεια,αυτό χρειάζεται αλλά πάντα θα ελπίζω ότι οι επόμενοι και οι μεθεπόμενοι θα είναι κάπως καλύτεροι,κάπως,με έναν τρόπο,σιγά-σιγά...
Θα ήθελα πολύ να προσέχω σε έναν τέτοιο χώρο τη διασφάλιση της καλής ζωής των ζώων που διαβιούν εκεί αλλά συνήθως οι άνθρωποι σπάνια διαλέγονται,όταν διαλέγονται,στα κατάλληλα πόστα.Άλλος κάνει γι αυτό,άλλος για άλλο.Το σημαντικό είναι να το κάνεις καθετί με διάθεση.

Μακρηγόρησα...
Καλό ξημέρωμα!

maximus είπε...

@oλα θα πάνε καλά, πιστεύω ότι η συμπεριφορά μας έχει πολύ μεγάλη σχέση με τη συμπεριφορά των μελών της οικογένειάς μας. Δυστυχώς ο Έλληνας θεωρεί παράδοση να υιοθετεί ακόμα και σε μεγάλη ηλικία λάθος συμπεριφορές της περασμένης γενιάς και να τις διδάσκει και στα παιδιά του με άνεση. Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξη λοιπόν για τους επόμενους σχετικά με τέτοιου είδους νοοτροπίες γενικότερα στην κοινωνία γιατί παρατηρώ πολλούς νέους που παρά τη μόρφωσή τους είναι χειρότεροι!

Αν αναφέρεσαι στην εργασία, έχουμε μάθει από το σπίτι μας να επιδιώκουμε να βρούμε μια θέση για να "γεμίζει η κατσαρόλα" κάθε μήνα και όχι να κυνηγάμε αυτο που μας αρέσει. Αυτό δημιουργεί απωθημένα, κομπλεξικές συμπεριφορές, και αν έχει να κάνει με εξυπηρέτηση του κοινού, δεν υπάρχει διάθεση.. όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι.

Καλημέρα :)

Ανώνυμος είπε...

Δωρεάν βιντεο-blog :
http://aed280e5.allanalpass.com
http://xaijo.com/land?new-kx.html
http://blog.erolove.in/land?new-jr.html
http://amateur.erolove.in/pagegs.html