12/16/2012

Όλα αλλάζουν και όλα μένουν ίδια.Όπως στα όνειρα που δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι τρέχει κανείς αλλά βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο… και περιπλανιόμαστε σαν ένα τεράστιο φίδι που μονίμως μασουλάει την ουρά του… και το θράσος αποκαλείται θάρρος… και η φασιστική νοοτροπία ονομάζεται δικαίωμα… και ο τραμπουκισμός παρουσιάζεται ως απόδοση ευθυνών… και η ζωή συνεχίζεται.

Αρκεί να υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι πράττουν το σωστό. Φορτώνοντας την ευθύνη σε κάποιον άλλον, συνεχίζουν ακάθεκτοι. Σταμάτησε η φοροδιαφυγή; Τα φακελάκια; Τα ρουσφέτια; Δεν είναι μόνο ότι είναι ανεπαρκής ο ελεγκτικός μηχανισμός, είναι και ότι δεν θέλουν τίποτα το φαύλο να σταματήσει. Ποιοι είναι αυτοί; Οι γνωστοί μας άγνωστοι. Ακόμα και αν εξαφανιζόταν το χρέος θα δημιουργούσαν καινούργιο, ακολουθώντας τις ίδιες νοοτροπίες. Συχνά μου λένε, τι κάθεστε, να φύγετε στο εξωτερικό, όλοι αυτό κάνουν. Μα αν μεταναστεύσουμε όλοι πολύ σύντομα θα καταφέρουμε να χρεοκοπήσουμε κάποιων άλλων τη χώρα. 

Πίστευα ότι έστω και λίγοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αν πείσουν μερικούς ακόμα, άλλωστε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Το μόνο που παρατηρώ γύρω μου όμως είναι ότι και όσοι ήλπιζαν ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει, έχουν αποσυρθεί στις ζωές τους απεγνωσμένοι. Σε τι βοηθούν οι πορείες αν οι περισσότεροι κατατρώνε σαν το σαράκι όποιες καινοτόμες ιδέες και δράσεις πάνε να ξεμυτίσουν. Όσα μέτρα και αν ληφθούν ή σαμποτάρονται από άλλους πολίτες ή με τον καιρό αποσύρονται γιατί η εφαρμογή τους δεν αποφέρει κέρδος είτε στον ψηφοθήρα είτε στον ψηφοφόρο. Μα και όσοι ηγήθηκαν τέτοιων προσπαθειών, κάποιους άλλους σκοπούς είχαν και δεν προέτρεπαν τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

"Δόξα σοι ο θεός να λες, υπάρχουν και χειρότερα". Δεν διαφωνώ. Δεν κατανοώ όμως τον λόγο που δεν υψώνουμε το βλέμμα στα καλύτερα. Ας δουν οι αρμόδιοι με τι χειρισμούς πραγματοποιήθηκαν και τι ακριβώς έχουν πράξει αυτοί τέλος πάντων που έχουν καταφέρει να ζουν σε μια πόλη με δρόμους χωρίς τρύπες αριστερά και δεξιά, με υπηρεσίες που εξυπηρετούν αποτελεσματικά τον πολίτη, με υπαλλήλους που απαντάνε ευγενικά στα τηλέφωνα, με κοινωνική πρόνοια η οποία σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων και με ένα εθνικό σύστημα υγείας που δεν αδιαφορεί για όσους πάνε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι αν δεν δώσουν παραπάνω χρήματα. Το θέμα είναι βέβαια να υπάρχουν αρμόδιοι στη χώρα του "Δεν είναι αρμόδια η δική μας υπηρεσία, απευθυνθείτε αλλού", σε κάποιους αριθμούς τηλεφώνων, για παράδειγμα, τα οποία κανείς δεν σηκώνει.

Πάνω απ' όλα να αποκτήσει ταυτότητα το πρόβλημα, ένα δύο ονοματεπώνυμα είναι αρκετά. Το κάθε θέμα, που δεν είναι μόνο ένα είναι και τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας από κάτω, μεταβιβάζεται και στην πραγματικότητα δεν φέρει ποτέ κανείς ένοχος το βάρος της ευθύνης, έτσι ώστε τα άλυτα θέματα να διαιωνίζονται και όλοι να είναι εφησυχασμένοι, αλλά κατά τα άλλα πολύ θυμωμένοι με τη ρίζα του κακού που είναι γνωστή αλλά παραμένει άγνωστη.
 Φωτογραφία: Aπό το διαδίκτυοΔεν υπάρχουν σχόλια: