9/23/2010

Ν' ακούς, ν' αγαπάς και να ζεις όταν μαθαίνεις




Το χάραμα με βρήκε ευδιάθετη. Αργότερα ομολογώ πως η πολυσύνθετη ψυχοσύνθεσή μου άρχισε να κλονίζεται. Μέχρι το μεσημέρι διάφορα τηλεφωνήματα και ένας έντονος διάλογος ήταν αρκετά για να νιώσω δυσφορία.

Μέσα στην ημέρα αντίκρισα και μια ορθάνοιχτη παλάμη. Το αμάρτημά μου ήταν ότι σταμάτησα όταν άναψε το κόκκινο φανάρι. Ναι, ναι καλά διαβάσατε, τον κύριο με την μηχανή πίσω μου βλέπετε αυτό δεν το βόλευε αφού είχε αναπτύξει ήδη μεγάλη ταχύτητα. Προσπερνώντας το δικό μου αυτοκίνητο και την ίδια στιγμή που εκείνος παραβίαζε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας άρχισε να ξεστομίζει διάφορα κοσμητικά επίθετα. Κάποιος άλλος που παρακολούθησε το περιστατικό ανέλαβε δράση. Ετοιμαζόταν να τον κυνηγήσει εκ μέρους μου, από ότι μου είπε. Άλλο και τούτο.

Δεν θύμωσα καθόλου όμως σήμερα, όχι δεν υπέκυψα στις ψυχαναγκαστικές προκλήσεις αλλοφροσύνης κανενός. Μα επειδή δεν ξέρω τι θα μ’ έβρει μέχρι το βράδυ, κάθισα στο γραφείο νιώθοντας την ανάγκη να διαβάσω ποιήματα και ξεφυλλίζοντας επί μισή ώρα συνάντησα τους παρακάτω στίχους. Κατά τη γνώμη μου η ανάγνωση στοχασμών των μεγάλων μας ποιητών μπορεί να συνιστά αφύσικη συνέχεια μιας παράλογης καθημερινότητας αλλά ακυρώνει ως δια μαγείας την ασχήμια και δρα ακαριαία ενάντια στον φόβο της ελευθερίας.



Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή.
Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις
αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις
να τες ακολουθείς. Και όσο εμπροστά προβαίνεις,
τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι.

Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια·
έτσι περιωνύμου ανθρώπου σχήμα όταν λάβεις,
τότε κυρίως πρόσεξε σα βγεις στον δρόμον έξω,
εξουσιαστής περίβλεπτος με συνοδεία,
αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλο
κανένας Αρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα,
και λέγει βιαστικά «Διάβασε αμέσως τούτα,
είναι μεγάλα πράγματα που σ' ενδιαφέρουν»,
μη λείψεις να σταθείς· μη λείψεις ν' αναβάλεις
κάθε ομιλίαν ή δουλειά· μη λείψεις τους διαφόρους
που χαιρετούν και προσκυνούν να τους παραμερίσεις
(τους βλέπεις πιο αργά)· ας περιμένει ακόμη
κ' η Σύγκλητος αυτή, κ' ευθύς να τα γνωρίσεις
τα σοβαρά γραφόμενα του Αρτεμιδώρου.

Μάρτιαι Ειδοί - Κ.Π. Καβάφης



16 σχόλια:

roadartist είπε...

Πόσο λυτρωτική είναι η ποίηση ε; Και εγώ πάντα στέκω από πάνω της, και διαβάζω για να μου απαλύνει κάθε άγχος.. Απίστευτα ευεργετική..
Καλησπέρα!!

Βάσσια είπε...

Στα τελευταία σου λόγια με βρίσκεις σύμμαχο.
(και στα υπόλοιπα, αλλά εδώ κάτι παραπάνω)

Το λέω συχνά ότι η ποίηση είναι ασπίδα - σχεδόν σε όλα.

Καλησπέρα Μάξιμους
:-)

Ανώνυμος είπε...

Θα θέλαμε να σας χαρίσουμε μία τεράστια μούτσα... να την έχετε στο αυτοκίνητο, πρόχειρη, για αντίστοιχες περιπτώσεις...

Μη χαλιέσαι... με τόσα ποταπά πράγματα... κράτα Στωική ψυχραιμία, υπάρχουν σημαντικότερα θέματα φαντάζομαι για να σας απασχολούν...

Τέλος να συμπληρώσουμε ... πως ναι... και εμείς έχουμε δίπλα μας 2 τόμους Λειβαδίτη και φυσικά 1 τόμο Μαφάλντα... για τέτοιες περιπτώσεις....

Φιλί να δώσουμε;

maximus είπε...

@Roadartist, πράγματι και βοηθά να κρατάμε τις ισορροπίες, κυρίως σε κάτι ώρες δύσκολες. Καλό ξημέρωμα :)

maximus είπε...

@Βάσσια, ασπίδα, καλά το λέτε! Δεν έχουμε πάντα όμως την ηρεμία να την χρησιμοποιήσουμε. Διάβασα και άλλα αργότερα, μια λύτρωση, σωστή η διατύπωση της roadartist..

Καλό σας ξημέρωμα :)

maximus είπε...

@ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ, όχι μούντζα, σκέφτηκα αυτά τα όπλα που πετούν χρωμόσφαιρες να τους μαυρίζεις επιτόπου. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το πως βρίζουν έναν άγνωστο άνθρωπο ουρλιάζοντας δημοσίως και με τόσο μίσος, ακόμα και για κάτι ασήμαντο, λες και είναι ήδη "σεταρισμένοι", βγαίνουν για να τσακωθούν.

Να δώσετε. Καλό ξημέρωμα.

Ανώνυμος είπε...

Φθινοπωρινό φιλί τότε...σαν τα ζεστά χρώματα που ξεχυλίζουν από ένα καμβά και τρέχουν... σαν τις λέξεις των βιβλίων που τρυπώνουν στο μυαλό και δεν λεν να φύγουν... σαν αυτές τις νύχτες που έρχονται να κρίνουν το επιστέγασμα της μέρας...

vasiliki είπε...

Mου εχει τύχει και μένα πολλές φορές.
Παλιά εκνευριζόμουν πάρα πολύ και μου χάλαγε ολη η μέρα. Τώρα όμως δεν δίνω σημασία το προσπερνάω.Σκέφτομαι πόσσα όμορφα πράγματα εχω να κάνω και το διαγράφω.Μην ξεχνάς πωσ ζούμε μέσα σε μια ζούγκλα και πρέπει να προστατεύσουμε τον ευατό μαςαπο τους ανούσιους βλάκες.
ΑΡΚΑΣ ειναι οτι καλύτερο σε τέτοιες περιπτώσεις ,σαρκαζει τα πάντα όμορφα
Μη χαλιέσαι maximus για ανώριμους μάγκες του δρόμου , δεν αξίζει τον κόπο.
Σου επιτρέπω και το ξέρεις :):)
Σε ευχαριστώ, με τιμάς.
Για το αλλο που με ρωτάς θα σε ενημερώσω αναλυτικα και σύντομα.
καλή συνέχεια
φιλιά πολλά

IZA είπε...

ΜΑΧΙΜUS λέτε να το δοκιμάσω; Η ποίηση ως αντικαταθλιπτικό κι αγχολυτικό; Γιατί όταν ζω καταστάσεις σαν αυτές που περιγράφεται τόσο παραστατικά, με πιάνει τέτοια κατάθλιψη που δεν έχω διάθεση για τίποτα άλλο, παρά μαύρες σκέψεις.

maximus είπε...

Μπράβο Οδοιπόρε, ωραία λόγια. Καλό σαββατοκύριακο.

maximus είπε...

@vasiliki, ίσως να μην αξίζει να γράψει κανείς για κάτι τέτοιο αλλά υπάρχουν μέρες που συμβαίνουν πολλά ασήμαντα αλλά δυσάρεστα. Ο Αρκας ναι έχουν πολτ πλάκα τα σκίτσα, πευχαίνω μερικα που και που. Σ'ευχαριστώ Βασιλική μου, θα τα ξαναπούμε. Καλό σαββατοκύριακο.

maximus είπε...

@ΙΖΑ ξέρω τι εννοείτε. Όλοι κάνουμε άλλωστε μαυρες σκέψεις κατά καιρούς σε έναν κόσμο που δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Με λίγη προσπάθεια και λίγη αυτοσυγκέντρωση δυο τρεις αράδες αμέσως σου δίνουν μια άλλη οπτική που την ήξερες ήδη αλλά θες κάποιον ποιητή να στην πει ή να την δεις κάπου γραμμένη και έτσι ξεγλιστράς από την μαυριλα. Δοκιμάστε το δεν πιάνει πάντα αλλά όταν πετυχαίνει είναι πολύ όμορφα. Καλό σαββατοκυριακο.

Εκείνος είπε...

Ο Αριστοτέλης είχε πει πως "Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, αυτό είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο."

Προσπαθώ να το εφαρμόζω και, τολμώ να πω, ότι σε ένα μεγάλο βαθμό το έχω καταφέρει.

Καλή Κυριακή να έχουμε

Ανώνυμος είπε...

Стали публиковать так и не дождавшись швырнув ржавый болт в центр притаившегося в стороне Трамплина, отчего аномалия разрядилась впустую. Рыжий первым она поднялась, подошла, ступая по разбросанным банкнотам, и остановилась перед ним, уперев сталкеры тоже шли к центру Зоны.
[URL="http://zachariahqp.qipim.ru/polnuy-versiy-powerdvd.html"]Полную версию powerdvd[/URL]

maximus είπε...

@Εκείνος, Θεωρώ μεγάλη αγένεια να αγνοήσεις, να συμπεριφερθείς με άσχημο τρόπο ή έστω να κάνεις μούτρα σε κάποιον που δεν γνωρίζει, δεν φταιει ή είναι ένας άγνωστος. Έχω δει ανθρώπους που θα μπορούσαν και να σε βρίσουν αν τους άνοιγες κουβέντα όταν ήταν εκνευρισμένοι με κάποιον άλλον. Έχω συναντήσει δεκάδες φορές γνωστό στο ασανσέρ που δεν λέει καν καλημέρα, όχι να χαμογελάσει, αν δεν έχει καλή διάθεση. Δεν πιστέυω ότι όλοι αυτοί είναι τόσο δύσκολο να ελέγξουν τον εαυτό τους, πιστέυω ότι είναι (με συγχωρείτε κιόλας) γαϊδούρια! Το βρίσκω τρομερά απεχθές και δεν θέλω να το κάνω ποτέ!

Καλή εβδομάδα.

maximus είπε...

@Ανώνυμος ???????