6/25/2011

Χάσαμε άλλη μια δασκάλα, στοπ



Το περιβάλλον του παιδικού σταθμού αποτελεί σημαντικό περίβλημα μέσα στο οποίο ένα παιδί καλείται να αναπτύξει όχι μόνο κοινωνική πειθαρχία αλλά και ανθρώπινες σχέσεις με πρόσωπα που τώρα δεν ανήκουν στην οικογένειά του. Την σχολική χρονιά που πέρασε η τάξη του γιου μου άλλαξε τρεις φορές νηπιαγωγό και κάθε φορά έπρεπε να επινοήσουμε μαζί με την ψυχολόγο του σχολείου διαφορετικούς λόγους για να δικαιολογηθεί η απουσία τους. Η εκπαιδευτική δουλειά που γίνεται στο συγκεκριμένο σχολείο είναι υπεύθυνη και σοβαρή γι’ αυτό και έγινε σεβαστό από όλους τους γονείς το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες κοπέλες δεν πληρούσαν τελικά όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η ουσία για μένα είναι όμως ότι ο μικρούλης μου στερήθηκε αυτό το ανεκτίμητο δέσιμο που αποκτά ένα παιδάκι προσχολικής ηλικίας με την πρώτη του δασκάλα. Μπορεί να υπερβάλλω και προσεγγίζω το θέμα λίγο μελοδραματικά αλλά κάθε χρόνος που περνά είναι πολύτιμος για την συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού και δεν μπορεί να επαναληφθεί ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα μιας σχολικής χρονιάς, πόσο μάλλον της πρώτης. Αυτή η συνεχής εναλλαγή καταστάσεων και προσώπων που έχουν έναν τόσο σπουδαίο ρόλο όπως αυτός της πρώτης δασκάλας περνά ίσως και βίαια στο υποσυνείδητο του παιδιού μια συναισθηματική ανασφάλεια που δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με την παραπλανητική και προσωρινή υλική ικανοποίηση που λαμβάνει μέσα από μικρά "δωράκια" όπως εντυπωσιακά αυτοκολητάκια ως ανταμοιβή που έκανε το αυτονόητο, έφαγε το μεσημεριανό του φαγητό!









.








8 σχόλια:

roadartist είπε...

....

τι να σχολιάσω;

ευρηματικός τίτλος..

..καταλλά κάθε ΠΡΟπερσι και καλύτερα..

Margo είπε...

..πάτε ακόμη σχολείο;
Οι αλλαγές σίγουρα είναι δυσάρεστες για τα παιδιά. Δένονται και φτου από την αρχή..

Εύχομαι να είστε καλά.. εμείς έτσι κι έτσι, ακόμη να πάμε θάλασσα.. ακόμη και ο καιρός ανάποδος είναι.

Φιλιά πολλά γατούλι:)

Ανώνυμος είπε...

Μία μεγάλη αγγαλιά της μαμάς θα απαλύνει κάθε έλλειψη... Για φαντάσου όλα αυτά τα παιδακια που δεν γνωρίζουν ποτέ την "πρώτη" ή την "δεύτερη" δασκάλα...

Η ποσότητα οδηγεί αναγκαστικά και σε επιλογή ποιότητας μου έχουν μάθει... και το αποδέχομαι...

Καλοκαιρινό φιλί

maximus είπε...

@roadartist, η κρίση δεν είναι μόνο μία και ούτε έχει μόνο ένα επίπεδο. Ελπίζω το χρόνου να είναι τα πράγματα καλύτερα.

maximus είπε...

@Margo, μέχρι και τον Ιούλιο είναι το πρόγραμμα. Τι να πω, ατυχία φέτος, τόσες αλλαγές σε τόσο σημαντική χρονιά.

Κι εμείς τη θάλασσα τη βλέπουμε από μακριά προς το παρόν.

Φιλία :)

maximus είπε...

@ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ, από αγκαλιές άλλο τίποτα. Συνήθως σκεφτόμαστε τις ιδανικές συνθήκες αλλά ναι, σίγουρα υπάρχουν και χειρότερες καταστάσεις στα σχολεια.

Όταν επιλέγουν άλλοι για μας όμως μερικές φορές είναι πρόβλημα.. Η επιλογή της δασκάλας είναι ευθύνη του σχολείου.

ολα θα πανε καλα... είπε...

Πολύ όμορφα τα γατάκια που κοσμούν το μπλογκ - ξέχασα να στο πω.
Πρώτη δασκάλα μου και αξέχαστη(γι αυτό αλλά και επειδή ήταν καλή εκπαιδευτικός)ήταν η μητέρα μου.

maximus είπε...

@ολα θα πανε καλα, ήμουν σίγουρη ότι θα σου αρέσουν.

Είσαι τυχερή γιατί συνήθως αυτές οι σχέσεις δεν έχουν καλό "τέλος".. :) Εξαρτάται πως το χειρίζεται κανείς φυσικά, στην δική μου περίπτωση το προσπαθώ από τώρα. Ελπίζω αργότερα να με συμβουλεύεται και να μην έχουμε κόντρες..