10/19/2009

"Το ρόδι ...

... ήταν πάντα ένα πολύ ιδιαίτερο φρούτο και από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν συνδεδεμένο με τον κύκλο της φύσης. Σημάδευε την αλλαγή των εποχών, το πέρασμα δηλαδή από την άνοιξη στο καλοκαίρι, ίσως επειδή τότε ανθίζει, βγάζοντας τα πανέμορφα πορτοκαλί λουλούδια του.


Ήταν επίσης συνδεδεμένο με την Αφροδίτη. Ο μύθος λέει ότι η θεά ανακάλυψε το φρούτο στη Φοινίκη και μαζί με το τριαντάφυλλο, το οποίο ανθίζει την ίδια εποχή, έγιναν σύμβολα του έρωτα. Στον ναό της Αφροδίτης, στην Κύπρο, πάντα υπήρχαν ροδιές φυτεμένες. Η μυθική προέλευση του φρούτου μπορεί να περιέχει και ένα νήμα αλήθειας. Ίσως δεν ήταν τυχαίο που οι Ρωμαίοι ονόμαζαν το ρόδι mala Punica (μήλο της Φοινίκης)”.



Aπόσπασμα από άρθρο στα ΝΕΑ, 2002

Φωτογραφία : Δική μου, με τίτλο, "Ένας καρπός από τη ροδιά μου"

Μουσική : Libertango

10 σχόλια:

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Πρόσφατα βάφτισα ένα παιδάκι και πήρα για δώρο κάτι υπέροχα κεραμικά ρόδια.Το ρόδι είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη. Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας (αν και συνδέεται και με το θάνατο), γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Μάλιστα, έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα. Μυηθείτε κι εσείς στα μυστικά του ροδιού και μάθετε γιατί τόσοι πολιτισμοί και τόσες θρησκείες έχουν το ρόδι ως σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας...Καλή εβδομάδα να έχουμε.

Margo είπε...

Να υποθέσω ότι η ροδιά είναι πλάι στη λεμονιά;-)
Ιδανική μουσική να το συνοδεύει, βρήκες εξαιρετική εκτέλεση!

Τα άνθη της ροδιάς έχουν κατά τη γνώμη μου το πιο όμορφο κόκκινο το πιο λαμπερό.

Καλή βδομάδα Maximus..

roadartist είπε...

Ωραίες πληροφορίες..
Μου αρέσει το ρόδι..

maximus είπε...

@Carpe Diem, πράγματι είναι τόσοι πολλοί οι συμβολισμοί του, οι περισσότεροι συνδέονται με όσα γράφετε αλλά και την αθανασία, την ηθικότητα, την δικαιοσύνη και την σωτηρία μας από το μίσος και τον φθόνο.

Επίσης ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι ο Ωρίων, ένας από τους λαμπρότερους αστερισμούς και γιος της Γης, νυμφεύθηκε την Σίδη, αλλά δεν στάθηκε τυχερός. Η Σίδη παινεύτηκε πως είναι πιο όμορφη από την Ήρα και για τιμωρία η θεά την έστειλε στον Κάτω κόσμο όπου μεταμορφώθηκε σε Ροδιά. Μπορεί γι' αυτό να χρησιμοποιείται και στα κόλυβα, ποιος ξέρει..

Πάντα άξια!!! Καλή εβδομαδα

maximus είπε...

@Margo, η λεμονιά βρίσκεται στην επαρχία στο πατρικό της μητέρας μου και η ροδιά στο εξοχικό μου που πήγα την Κυριακή. Το σημαντικό είναι ότι επιτέλους η ροδιά έκανε ρόδια! Άντε και καλή χρονιά

Ευχαριστώ, χαίρομαι που σας αρέσει η μουσική. Τα ανθάκια της είναι πανέμορφα :-)

Θα τα πούμε σύντομα, ελπίζω

maximus είπε...

@Roadartist, αχ θα έγραφα και περισσότερες αλλά δεν είχα χρόνο να επεξεργαστώ το μακροσκελές κείμενο.

Αισθητικά όμορφο και γευστικά γλυκό και ζουμερό. Καλό ηλιόλουστο απόγευμα :-)

Ανώνυμος είπε...

Έχω μια φίλη, ζει στην Αμερική πια, από την Περσία, τώρα Ιραν φυσικά, που μαγείρευε πολλά πιάτα με ρόδι! Το έχουν πολύ στη κουζίνα τους! Και είναι αυτό που βάφει με κόκκινες πιτσιλιές τα πρώτα λεπτά του κάθε χρόνου τα μάρμαρα της πόρτας μας! Καλησπέραααα!

maximus είπε...

@Spastos Petalakis... δίνει δροσερή γεύση και ζωηρό χρώμα. Μου αρέσει πολύ και στις σαλάτες. Ελπίζω να δοκιμάσατε αρκετά πιάτα μέχρι να φύγει.

Καληνύχτα :-)

ολα θα πανε καλα... είπε...

αρέσει και σε μένα το ρόδι,και όχι μόνο στις σαλάτες ή ως χυμός.Θυμάμαι τη γιαγιά που μου το καθάριζε "σπυρί-σπυρί" και μετά μου το έβαζε σε ένα βαθύ πιάτο με το κουταλάκι του γλυκού να το φάω.Καημένη γιαγιά!...Πόσο με φρόντιζες...Το ρόδι μου αρέσει και ως διακοσμητικό και μου αρέσει και ο ρόλος του στην ελληνική ποίηση επίσης.Ευγενικό φρούτο.

maximus είπε...

@ολα θα πανε καλα, να σας πω ότι έχω ακριβώς την ίδια ανάμνηση, τότε η γιαγιά, μετά η μητέρα μου, μετά εγώ για μένα, τώρα βαριέμαι... το ρόδι που βλέπετε όχι δεν το έφαγα εγώ :-)

Δεν το θυμόμουν στην ποίηση.. έχετε δίκιο όμως..