8/30/2010

Όχι στην απευαισθητοποίηση των παιδικών ψυχών

 

Η συγκρότηση της προσωπικότητας των μικρών μαθητών δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην αναγκαιότητα των γνώσεων αλλά πρέπει να περνά και μέσα από τη διαμόρφωση του ψυχικού τους κόσμου. Η συμβολή των γονιών πρέπει να είναι ουσιαστική στη συναισθηματική ασφάλειά των παιδιών, ώστε η υγιής έκφραση των συναισθημάτων τους, η δημιουργία, η φαντασία, η αγάπη για τη ζωή και ότι αυτή αντιπροσωπεύει να φωτίζουν τον δρόμο τους. 

Όταν συναντήσουν τις μεγάλες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, οι γνώσεις και οι πνευματικές δεξιότητες ίσως και να επαρκούν. Η απόκτηση όμως ευσυνειδησίας,  συναίσθησης του κοινωνικού τους ρόλου και δυνατής κοινωνικής στάσης για παράδειγμα σίγουρα προϋποθέτει την κάλυψη των ψυχικών τους αναγκών ως υπόβαθρο. Το ζητούμενο δεν είναι λοιπόν μόνο η πνευματική καλλιέργεια των παιδιών αλλά και η συναισθηματική.



6 σχόλια:

Margo είπε...

Πιστεύω ότι η συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών είναι πολύ σημαντικότερη, όμως της δίνουμε (γονείς και παιδεία) την μικρότερη προσοχή, έως καθόλου.. έτσι συναντούμε πετυχημένους επαγγελματίες με πολλά προσωπικά προβλήματα.

Φιλιά πολλά!

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται αυτό!

Τί να κάνεις ένας μελλοντικό γιατρό ή δικηγόρο, αν είναι ήδη ένα ζώο;

Δεν θυμάμαι ποιος το έλεγε "φέρτε μου ένα παιδί μέχρι τα 6 του χρόνια και μετά πάρτε το και κάντε το ότι θες".

Τις βάσεις τις βάζει η οικογένεια... αυτό που θα λέγαμε ηθική διαμόρφωση (χωρίς την θρησκοληπτική έννοια) το να είσαι Άνθρωπος...


καληνύχτα σας

maximus είπε...

@Margo, ξέρετε πόσες περιπτώσεις τέτοιων γονιών έχω συναντήσει; Να τους λέω ότι είναι εμφανείς κάποιες διαταραχές, να τους μιλά και η ψυχολόγος αλλά τίποτα. Όχι μόνο στο επόμενο εξάμηνο λέγαμε τα ίδια, αλλά ήταν και ενοχλημένοι που εντοπίζαμε τα προβλήματα, γιατί τους ενοχλούσε η αποτυχία, καταλάβατε; Δεν ήθελαν να τη διορθώσουν ήθελα να την κρύψουν.

Πολλές τέτοιες περιπτώσεις, δυστυχώς! Φιλιά και καλό απόγευμα :)

maximus είπε...

@ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ, μέσα στην οικογένεια διαπράττονται πολλά "εγκλήματα" τα οποία μπορεί να μην τα αντιλαμβάνονται ούτε οι γονείς ή να αδιαφορούν ή να εκδικούνται, με αποτέλεσμα αυτές οι προβληματικές συμπεριφορές των παιδιών να είναι ορατές πολλά χρόνια μετά.

Μα, ως γνωστόν, υπάρχουν γονείς στην Ελλάδα, που θεωρούν ότι ένα τέτοιο πτυχίο με το χτίσιμο του ανάλογου πρεστίζ φυσικά, είναι αρκετό, είναι το εισιτήριο για μια τέλεια ζωή με ευτυχισμένα παιδιά.

Το χειρότερο απ' όλα είναι το "ζώο" μια μέρα θα αναπαραχθεί!

Καλησπέρα :)

BIKY είπε...

Πιστευω πως αν ένα παιδι είναι συαναισθηματικά καλά θα γίνει ένας επιτυχημένος ενήλικας

maximus είπε...

@Bίκυ, καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου :-)

Βέβαια, όπως θα γνωρίζετε, απ'ότι είδα είστε μητέρα, είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα, συμφωνώ όμως ότι αυτό είναι το βασικό θεμέλιο για να χτίσουμε επάνω του ένα γερό "οικοδόμημα".

Πολύ όμορφες κατασκευές!!