8/21/2010

Inception



Πρόκειται για μια περιπέτεια  στον άλλοτε τρυφερό και άλλοτε τρομαχτικό κόσμο του υποσυνείδητου η οποία πιστεύω θα συναρπάσει αρκετούς κυρίως λόγω των ανατροπών και του σασπένς. Ίσως να μην καθηλώνει ειδικά σε ένα θερινό σινεμά με πεταλουδίτσες να περνούν μπροστά από την οθόνη και αστέρια να πέφτουν αποσπώντας την προσοχή, αλλά το σενάριο είναι πολύ καλό για την κατηγορία του. Ομολογώ ότι μου κέντρισε το ενδιαφέρον αυτή η συνεχής ακροβασία των ηρώων μεταξύ διαφόρων επιπέδων ονείρου και πραγματικότητας με την βοήθεια της τεχνολογίας, οι οποίοι καταφέρνουν προς μεγάλη μου έκπληξη να αντιλαμβάνονται την αληθινή φύση των πράξεών τους ενώ βρίσκονται ακόμα υπό την επήρεια του ονείρου.

Μερικά ερωτήματά μου όμως έμειναν αναπάντητα διότι σύμφωνα με την δική μου συλλογιστική διαδικασία για να δεχτώ μια εξήγηση θέλω να περάσω μέσα από το αν, το γιατί και το αλλά, κάτι που η ταινία δεν επιτρέπει γιατί παρά τα 148 λεπτά υπάρχει πληθώρα εννοιών και a priori αποδοχών που παραδόξως τροποποιούνται σε δευτερόλεπτα και ο θεατής αναγκάζεται να τις προσπερνά και να εκτείνεται κατά μια έννοια πέρα από αυτές για να ακολουθήσει με γρήγορο μυαλό τη ροή.





10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τις καλυτερες ταινίες που είδα τελευταία... η αλήθεια είναι με τόσες καλες κριτικές και παρακινήσεις φίλων την περίμενα ακόμη καλύτερη...

Όνειρο μέσα σε όνειρο, ονείρου...

maximus είπε...

@ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ, συμφωνώ. Αν και μου αρέσουν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, η αλήθεια είναι ότι απλώς μου έλειψε το γράψιμο στο μπλογκ και όχι ότι βρήκα τόσο καταπληκτική πια αυτήν την ταινία ως σύνολο ώστε να την επιλέξω ανάμεσα σε άλλες.

Γουστόζικη όμως η ιδέα του a dream within a dream ε; Καλό βράδυ :)

Margo είπε...

Πηγαίνουμε και σινεμαδάκι θερινό; Τι καλά! :-)
Για την ταινία δε θα πω, για να τη δω πρέπει να κάνω πάαααααρα πολλά χιλιόμετρα!

Φιλιά:-)

maximus είπε...

@Μargo, είδατε μεγαλεία :)) αν και τις ταινίες δράσης προτιμώ να τις βλέπω σε χειμερινούς κινηματογράφους.

Φυσάει πολύ εδώ σήμερα, καληνύχτα :-)

Βάσσια είπε...

Προσωπικά την λέω αριστούργημα!
Και πολλά άλλα ακόμη.
Από τις καλύτερες κιμηματογραφικές στιγμές των τελευταίων χρόνων.
Ναι την λάτρεψα. Και πάω για "κανονική" θέαση μεθαύριο, να συμπληρώσω την απόλαυση.

:-)
Καλή Κυριακή

maximus είπε...

@Βάσσια, ναι ήταν αρκετά καλή για το είδος, με εντυπωσίασε το θέμα.

Καλή απόλαυση και καλή εβδομάδα :))

Unknown είπε...

Παιδιά το Inception είναι super!Το είδα και έχω πορωθεί.Έξυπνο και διαφορετικό σενάριο και καλοί ηθοποιοί.Για μένα ο Leonardo DiCaprio στα καλύτερά του.Το ξαναβλέπω άνετα!

Thanos είπε...

Το Inception είναι απλά ό,τι καλύτερο έχω δει τον τελευταίο καιρό! Το σενάριο είναι αλλού, η δράση σε κρατάει σε αγωνία μέχρι το τέλος, τα εφέ απλά απίστευτα και ο Leonardo DiCaprio ε-ξαι-ρέ-τι-κός!

maximus είπε...

@Thanos, καλησπέρα.

Η απόδοση του ρόλου από τον Dicaprio νομίζω ήταν πιο πειστική από ότι έχουμε δει σε παλιότερες ταινίες του και το λέω αυτό όχι μόνο γιατί οι άντρες με baby face δύσκολα πείθουν στο φακό, όπως και οι πολύ όμορφες γυναίκες ηθοποιοί, κατά την άποψή μου, μέχρι να αποκτήσουν ρυτίδες, αλλά και γιατί θεωρώ ως θεατής ότι πράγματι ήταν πιο ώριμο το παίξιμό του. Συμφωνώ ότι το σενάριο είναι αλλού, στα δικά μου μάτια η ταινία δεν είχε επίκεντρο τον έρωτα αλλά μια νεά και πιο "επικίνδυνη" big-brother φιλοσοφία.

Ελπίζω να τα ξαναπούμε.
Γεια χαρά :)

maximus είπε...

@giorgos, το σχόλιό σας το εμφανίστηκε σήμερα 27/9 στα "ανεπιθύμητα", δεν ξέρω γιατί!!

Anyway, ναι ήταν πολύ καλό, να το ξαναδείτε, όλο και κάτι καινούργιο αντιλαμβανόμαστε όταν ξαναβλέπουμε μια ταινία.

Γεια χαρά!