10/29/2010

Δύσκολοι καιροί για ψηφοφόρους


Aναρωτιέμαι με τι κριτήριο θα ψηφίσουν οι πολίτες όταν οι συλλογισμοί των περισσότερων δηλώσεων είτε απογοητεύουν είτε εξοργίζουν κυρίως γιατί δεν είναι επαγωγικοί και αυτό δημιουργεί μια συγκεχυμένη εικόνα που παρεμποδίσει εντέχνως την περαιτέρω διερεύνηση όλων αυτών των επιχειρημάτων που ακούμε ή διαβάζουμε αυτές τις μέρες. Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι καμιά διαμάχη ιδεολογικού επιπέδου παρά μια τυφλή προπαγάνδα και μια αδυσώπητη χλεύη.

Σήμερα που οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις περιπλέκουν τις καταστάσεις και ταυτόχρονα καθιστούν επιτακτικές τις ανάγκες για επίλυση όλων των προβλημάτων, ναι η κοινωνία μας θα έπρεπε να είναι σε θέση να μεριμνά για τον ασθενέστερο, αλλά από την άλλη μεριά, έχει πράξει, αν μη τι άλλο το ηθικό του χρέος όλα αυτά τα χρόνια, ο καθένας από εμάς; Δεν ξέρω πόσοι θεωρούσαν και θεωρούν ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις έχουν λίγη σημασία τελικά γιατί το πολιτικό σύστημα είναι σαθρό και γιατί όλοι ίδιοι είναι. Βλέπω όμως ότι οι αρχηγοί κομμάτων, που πάσχιζαν να δώσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές την μορφή δημοψηφίσματος και να καλλιεργήσουν τον φόβο για το αύριο, τώρα επιρρίπτουν με μαεστρία αυτή την ευθύνη στην αναμενόμενη ανταπόκριση της κυβέρνησης που σήκωσε αναγκαστικά το γάντι και με αυτόν τον τρόπο μας έχουν εγκλωβίσει σε μια ακόμα πιο δύσκολη αναζήτηση ενός μάλλον ανέφικτου συνδυασμού, χαρισμάτων,  χρωμάτων, ιδεολογιών, αποτελεσματικότητας, εμπειριών και ηχηρών μηνυμάτων, στο πρόσωπο ενός και μόνο καλού κι άξιου υποψηφίου.

Πάνω απ' όλα όμως βλέπω ως πολίτης αυτής της χώρας ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική εποχή κάτω από το βάρος της οποίας καλούμαστε να διαμορφώσουμε μια νέα κοινωνία και μια νέα "μοίρα". Η κοινωνία φυσικά και δεν μπορεί να αναγεννηθεί  από τις στάχτες της, ούτε και είναι μια εικονική πραγματικότητα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που απαρτίζεται από ανθρώπους που διασταυρώνονται και καλούνται να λύνουν πολλά από τα προβλήματά μας σε καθημερινή βάση. Κατά τη γνώμη μου σίγουρα είναι πολλοί οι ικανοί υποψήφιοι αλλά αμφιβάλλω για το αν μπορώ να εμπιστευτώ την επίλυση αυτών των προβλημάτων, πόσο μάλλον τη συμβολή σε μια γενικότερη σταθερότητα, σε ανθρώπους  που φανατικά και συστηματικά καταπολεμούν οποιαδήποτε προσπάθεια αναμόρφωσης ενός κοινωνικού ιστού που κατά γενική ομολογία νοσεί από την εκτεταμένη διαφθορά και τις χρόνιες παθογένειες.




14 σχόλια:

Roadartist είπε...

Βιώνουμε μια μεγάλη κρίση, δεν ξέρω κατά πόσο την έχουμε αντιληφθεί όλοι μας. Το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει κάποια σοβαρή εναλλακτική λύση να υποστηρίξεις..

maximus είπε...

@Roadartist, αυτό είναι και ένα από τα θέματα του παραλόγου. Μάχονται κατά της σημερινής πολιτικής χωρίς να παρουσιάζουν άλλες λύσεις.

Βάσσια είπε...

Δεν ξέρω πως θα ψηφίσουν, αλλά υποπτεύομαι...

Επειδή προσωπικά δεν πιστεύω σε διλήμματα περί καταστροφής ή ακυβερνησίας ή μετά από "μένα το χάος", ούτε και στην αποχή, θα ψηφίσω κάτι άλλο... που δεν μετριέται υπέρ τους.

Καλησπέρα
:-)

vasiliki είπε...

οι πολιτικοι μαχονται χωρίς λύσεις αρα και οι ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες (οσοι πάνε) χωρίς ψηφοδέλτια.
Απλό. Με αλλα λόγια "τι είχες γιάννη τι είχα πάντα"
Φιλιά maximako

επί λέξει είπε...

Μεταβατική εποχή; Χμ! Και πού είναι το διάβα μας;

:))

Γεια και χαρά σας!

maximus είπε...

@Βάσσια, να μετριέται υπέρ μας είναι το θέμα και όχι υπέρ του χάους :)

Καλό σαββατοκύριακο!

maximus είπε...

@vasiliki, κατά την άποψή μου όχι όλοι, μόνο αυτοί που είναι αντίθετοι σε όλα είναι αυτοί που δεν δίνουν και λύσεις. Εμ, αυτό το "τι είχες γιάννη.." πως θα το αλλάξουμε χωρίς ψηφοδέλτια;

Καλό σαββατοκύριακο :)

maximus είπε...

@επί λέξει, στην έξοδο από την κρίση ελπίζω :)

Αν επανήλθατε, καλή συνέχεια!

vasiliki είπε...

"Xωρίς ψηφοδέλτια" εννοώ οτι ολοι αυτοί που συμμετέχουν είναι κομματικοποιημένοι οπότε δεν υπάρχουν νέες λύσεις.
καλό σ/κ

maximus είπε...

@vasiliki, α οκ χωρίς σκονάκι δηλαδή ;)

Βάσσια είπε...

Μάξιμους υπέρ μας- υπέρ μου- συνείδηση και καθαρή μάλιστα.
:-)
επίσης
Για σένα

καλό μήνα

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΡΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΦΙΚΤΟΥ

http://anisixos.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

maximus είπε...

@Ευχαριστώ πολύ πολύ Βάσσια μου!

υ.γ. ε άμα η συνείδηση είναι καθαρή, τι να πω.. δεν θα επιμείνω :)) Καλό μας μήνα!!

maximus είπε...

@Κύριε anisixe.. είστε ευπρόσδεκτος αν θέλετε να ανταλλάσσουμε απόψεις επί του θέματος, αλλιώς δεν πρόκειται να ξαναδημοσιεύσω τα γραφόμενά σας.

Με εκτίμηση

maximus