1/14/2011

Ο κύκλος των χαμένων πολιτών


  
Κουνώντας έξαλλος το χασαπομάχαιρο ο κ. Χάρης φωνάζει και όχι άδικα, ότι όλοι τρέχουμε στα σούπερ μάρκετ και δεν στηρίζουμε τα μαγαζιά της γειτονιάς. "Όταν όμως ο πελάτης θέλει να αγοράσει τώρα αλλά να πληρώσει αύριο, εγώ τον διευκολύνω" μου λέει. "Μας κατηγορούν ότι είμαστε πιο ακριβοί" παραπονιέται η κ. Βάσω, ".. αλλά να ξέρεις ότι οι γνωστές αλυσίδες καθαριστηρίων μπορεί να έχουν μεγαλύτερη προβολή, στην πραγματικότητα όμως σε κοροϊδεύουν. Τι ποιότητα να παρέχουν όταν σιδερώνουν το παντελόνι στο χέρι", μου εξηγεί. "Άσε που ελλείψει ειδικών μηχανημάτων σου ζητούν παραπάνω χρήματα για τον λεκέ, γιατί στέλνουν το ρούχο αλλού για καθάρισμα κι έτσι πληρώνεις τελικά περισσότερα απ’  όσα χρεώνουμε εμείς εδώ". Ανησυχητικά καλοσυνάτος ο κ. Νίκος μου δίνει το βιβλίο που μόλις αγόρασα κοιτώντας με επίμονα στα μάτια. Βγαίνοντας έξω κοιτάζω μέσα στη σακούλα, πουθενά η απόδειξη. Ξαναμπαίνω να τη ζητήσω. Μου κόβει την απόδειξη λέγοντας μου πόσες φορές έχει πληρώσει τζάμπα λεφτά για την ρύθμιση της ταμειακής μηχανής του μετά από τις τόσες αλλαγές. "Από κει μας τα παίρνουν" διαμαρτύρεται μόλις παίρνω κι εγώ επιτέλους το πολυπόθητο χαρτάκι. Το απόγευμα στον παιδότοπο, η κοπέλα που σερβίρει, αφού μου απαντά με όχι και τόσο ευγενικό τρόπο ότι δεν έχουν ζαχαρίνες γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές τους, με ενημερώνει ότι έχουν αυξηθεί και η τιμή του καφέ και το αντίτιμο της εισόδου κατά ένα ευρώ το καθένα. "Μας έβαλαν 23%, το ξέρετε;", μου λέει πηγαίνοντας προς τα μέσα, χωρίς καν να περιμένει απάντηση. Με τα χίλια ζόρια παίρνω απόδειξη ίση με την αξία του χτενίσματός μου από την κα Γεωργία το βράδυ. "Θα τους κλέβω μια ζωή, τέτοιοι που είναι, γιατί αλλιώς δεν βγαίνω", σκύβει και μου ψιθυρίζει στ’ αυτί εκνευρισμένη, μάλλον ψάχνοντας για συνένοχο κι ανάβει τέταρτο τσιγάρο μέσα στην αίθουσα, παράνομα κι αυτό. 

Φεύγοντας σκέφτομαι τα λεγόμενα όχι μόνο όσων ανέφερα αλλά και πολλών άλλων γιατί μπορεί να είναι δική μου η ευθύνη το αν θα στηρίξω τα μαγαζιά της γειτονιάς μου, αλλά κατά τη γνώμη μου "στηρίζω" δεν σημαίνει πως πρέπει να αποδεχτώ εκείνον που με αυταρχικό τρόπο με κλέβει επειδή θεωρεί, είτε άδικα είτε όχι, ότι και αυτόν τον κλέβει το κράτος ή κάποιος άλλος. Έτσι, αυτή η χαοτική κατάσταση θα διαιωνίζεται και το ατομικό συμφέρον θα βρίσκεται πάντα σε σύγκρουση με το δημόσιο. Όσο επικροτούμε με τη σιωπή μας ή την απάθειά μας καθημερινά καταστροφικές πρακτικές και νοοτροπίες, δεν θα γίνει ποτέ κατανοητό ότι ο σεβασμός προς τους νόμους και τους κανόνες ισοδυναμεί με τον σεβασμό προς την πολιτεία και με τον καιρό προς τον ίδιο τον πολίτη. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να γίνονται όλο και πολλοί όσοι πιστεύουν, προβάλλοντας φυσικά ο καθένας το δικό του επιχείρημα, ότι αφού οι νόμοι επιβάλλονται με άδικο και αντιδημοκρατικό τρόπο και κυρίως αφού δεν ισχύουν στην πράξη παρά τις εξαγγελίες, τότε και εκείνοι έχουν το δικαίωμα να αυθαιρετούν εις βάρος κάποιων άλλων. 



Φωτογραφία : Dan Vojtech

9 σχόλια:

Roadartist είπε...

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο απογοητεύομαι όχι μόνο από τους πολιτικούς, μα και από όλους εμάς τους πολίτες. Είμαστε μια χρεοκοπημένη κοινωνία.

maximus είπε...

@Roadartist, και πως γίνεται ακόμα και όταν υπάρχουν καλές προθέσεις από τους πολιτικούς κυρίως για δουλειά και έργο πάλι να σκαλώνουν αρκετά θέματα και να μπαίνουν στο χρονοντούλαπο. Με τους πολίτες είναι χειρότερα τα πράγματα, με μερικούς, ειδικά με μεγαλύτερης ηλικίας, είναι σαν να μιλάς στο βρόντο, δεν θέλουν να ακούσουν, δεν θέλουν να αλλάξουν, είναι καχύποπτοι, είναι αρνητικοί σε όλα.

vasiliki είπε...

Οι πολιτικοί είναι πολίτες. Αν σταματήσουν να ευλογάνε τα γένια τους, και να κάνουν αυτοκάθαρση πρώτα αυτοί, με επαναφορά των κλεμμένων τότε οι υπόλοιποι πολίτες θα πειστούν να ασπαστούν και αυτοί τους νόμους.
Δεν μπορεί να υπάρχουν 2 ειδών πολίτες , οι ευνοούμενοι και οι ριγμένοι. Ισονομία λέει το Σύνταγμα.
Αλήθεια υπάρχει ακόμα αυτή η λέξη στο λεξιλόγιο των πολιτικών μας;;
Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει γιατί το ιδιο το κράτος είναι ο πρώτος φοροδιαφυγάς!!!!
Φιλί

maximus είπε...

@vasiliki, σε μια χώρα με ένα σωρό σκάνδαλα, ακέφαλα, χωρίς κατηγορούμενους, είναι ακατόρθωτη η επαναφορά. Η δική μας ανοχή πρώτα απ' όλα πρέπει να είναι πλέον μικρότερη, ίσως και μηδενική σε κάποια θέματα. Κάποιος οικονομολόγος νομίζω (δεν θυμάμαι καν το όνομά του δυστυχώς) είπε ότι αν ξαφνικά πληρώναμε όλοι τους φόρους που μας αναλογούν θα ξεχρέωναμε τη χώρα.

Συμφωνώ για το κράτος.. αλλά εμείς δεν σεβόμαστε πολλά απ' όσα λέει το Σύνταγμα και πάντα ψάχνουμε παραθυράκια στους νόμους. Σκοπός είναι να αλλάξουμε νοοτροπία πρώτα εμείς ώστε να μην τολμούν οι πολιτικοί να παρανομούν, να αδιαφορούν ή να συγκαλύπτουν.

Κατά τη γνώμη μου η κοινωνία μας είναι πολύ σκληρή και είναι μάλλον περισσότερα τα είδη των πολιτών α, β, γ, κατηγορίας κ.λ.π., έτσι εχουμε μάθει να βλέπουμε τους εαυτούς μας, τους συμπολίτες μας κι έτσι μας βλέπουν και εκείνοι που έχουν υψηλά αξιώματα.

Πιστεύω ότι η μεγάλη αλλαγή πρέπει να έρθει πρώτα από τους απλούς πολίτες.

Καλό σαββατοκύριακο. Φιλιά πολλά :)

Margo είπε...

Και μια άλλη περίπτωση.. λέει ο ιδιοκτήτης καταστήματος.. κλείνω το κατάστημά μου γιατί δεν έχει δουλειά και κανείς δεν με πιστεύει, θα πρέπει να πληρώσω φόρο που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα στο 60% των εσόδων μου και δεν υπολογίζω και του έκτακτους φόρους.

Αυτοί που κλείνουν είναι πολλοί, θα το γνωρίζεις πιστεύω και μέσα σε αυτούς είμαστε και εμείς....

Σίγουρα υπάρχουν κλέφτες πολλοί μα είναι και πάρα πολλοί αυτοί που κλείνουν τα μαγαζιά τους ή κλείνουν την βιοτεχνία τους.. μαραζώνει το κράτος και κανείς δεν κάνει τίποτα για να υπάρξει ανάπτυξη. Μόνο εμπόδια, γραφειοκρατεία, εκβιασμοί, και και και.. για να μπορούμε να κρίνουμε η μία τάξη την άλλη θα έπρεπε να έρθουμε στη θέση ο ένας του άλλου. Μέχρι τότε ας κάνουμε ο καθένας ότι μπορεί..

Φιλιά πολλά γατούλι..

ξωτικό είπε...

Εξαιρετικός στις προεκτάσεις του ο προβληματισμός σου !! Αν παίρναμε όλοι πιο σοβαρά την "κοινωνική" μας ευθύνη για την κάθε μας πράξη θα ήταν όλα πολύ καλύτερα.Η έννοια του κοντόφθαλμου μικροσυμφέροντος είτε ως καταναλωτές είτε ως επιχηρειματίες είναι κυρίαρχη και καταστροφική.Και βέβαια Μάργκω μου εδώ που φτάσαμε μαζί με τα ξερά καίγονται και πολλά χλωρά !!
Και βέβαια επίσης ένα καλό παράδειγμα απο πολιτικούς θα άλλαζε πολύ τα πράγματα ,γιατί τελικά είναι πολύς ο κόσμος που διψάει για μια καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά ,μόνο που όπως όλα, όταν η προσπάθεια δεν έχει μια στοιχειώδη συλλογικότητα ,αλλά απαιτείται προσωπικός "ηρωϊσμός"....ξεμένουμε στις "γραφικές" εξαιρέσεις ,με αποτελέσματα απλά και μόνο ατομικής καθαρής συνείδησης και μηδενικό κοινωνικό αποτέλεσμα.
Ας σταματήσω εδώ για σήμερα...
Καλημέρα !!!!

ξωτικό είπε...

Πάααααρα πολύ ωραίο το φωτογαφικό κολάζ !!!!

maximus είπε...

@Μargo, σε μια βόλτα στην περιοχή μου μόνο, κάθε δυο τρία μαγαζιά υπάρχει και ένα που έχει κλείσει, δυστυχώς έτσι συμβαίνει, αλλα αυτές είναι οι συνέπειες. Πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες και οι υπαίτιοι, να γίνουν γνωστά στον κόσμο και να μην επαναληφθούν όλα όσα πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και κατ' επέκταση το ατομικό. Πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να περάσουμε με επιτυχία το στάδιο της επιβίωσης και της εξάλειψης τέτοιου είδους εκβιαστικών πρακτικών και αυτής της λερναίας ύδρας που λέγεται γραφειοκρατία, όπως αναφέρεις, αλλιώς πως να υπάρξει ανάπτυξη. Να προσθέσω επίσης ότι χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και όποιος θίγεται να διαμαρτύρεται, με τρόπο όμως που να έχει αποτέλεσμα και να συμβάλλει θετικά σε αυτή την αλλαγή που όλοι θέλουμε, ας σταματήσουμε το κρυφτό πίσω από αυτό το "ε τι να κάνουμε εδώ είναι Ελλάδα" που το ακούω τόσο συχνά γύρω μου.

Συμφωνώ, και ίσως επρεπε που και που να ζούμε τις ζωές των άλλων, έτω και εικονικά αν ήταν δυνατόν, για να καλάβουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα.

Σε φιλώ!

maximus είπε...

@ξωτικό, η ανάγκη για "ηρωϊσμούς" μάλλον μας έχει μείνει απωθημένο από τα τόσα χρόνια σκλαβιάς, την κουβαλάμε στο dna μας, αλλά ναι στη σημερινή εποχή φαίνονται γραφικοί όλοι αυτοί μπαίνουν μπροστάρηδες γιατί το κάνουν μόνο για τις εντυπώσεις.

Υπάρχουν μερικά καλά παραδείγματα από κάποιους πολιτικούς αλλά συνήθως επειδή χρειάζεται να ξεκινήσουν από το μηδέν ή δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν το έργο τους ή δεν υπάρχει συνέχεια λόγω αντιπαθειών, εκβιασμών όπως λέει η margo, φασιστικών νοοτροπιών, απίστευτου θράσους, χυδαιότητας και διαστρεύλωση της πραγματικότητας γιατί είμαστε καρεκλοκένταυροι και έτσι μας γουστάρει να προσθέσω εγώ και η επικοινωνία τελικά διακόπτεται.

Συμφωνώ, συλλογικότητα μηδέν, αποτέλεσμα μηδέν!

Ευχαριστώ πολύ. Καλή εβδομάδα!