2/17/2011

Πάντα υπάρχει μια αιτία και τα παιδιά θέλουν να τη γνωρίζουν.



Στην αρχή είναι εύκολο αλλά όταν μεγαλώνουν, δε γλιτώνουμε. Θα μας βομβαρδίσουν με τα "γιατί" τους. Διαβάζουμε βιβλία, ψάχνουμε για άρθρα στο διαδίκτυο, μιλάμε με παιδαγωγούς και με ανθρώπους θεωρητικά πιο έμπειρους από εμάς, αλλά ποτέ δεν είμαστε πραγματικά έτοιμοι. Μήπως εμείς είχαμε σαφείς απαντήσεις στα "δύσκολα" ερωτήματά μας τα πρώτα χρόνια της ζωή μας; Οι εποχές όμως αλλάζουν. Τα παιδιά αλλάζουν. Σήμερα καλούνται να επεξεργαστούν περισσότερη πληροφορία από ότι είχαμε εμείς στην ηλικία τους και ζητούν άμεσες απαντήσεις. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να αντλεί το συναίσθημα της εμπιστοσύνης από τον ενήλικα, είτε αυτός είναι δάσκαλος είτε γονιός. Γνωρίζουμε όμως ότι στην πράξη δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, ούτε μαγικές συνταγές. Η εμπιστοσύνη χτίζεται, δεν είναι δεδομένη στις ανθρώπινες σχέσεις και το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα του σύγχρονου κόσμου. Έχοντας όλα αυτά στο νου λοιπόν οφείλουμε ως ενήλικες να συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως πόσο λεπτοί είναι οι χειρισμοί που απαιτούνται για να εντάξουμε τόσα "ξένα" στοιχεία στον εύθραυστο κόσμο τους. Όταν δε, διαφωνούμε, τα πράγματα μπερδεύονται, γιατί δεν έχουμε διαμορφώσει όλοι την ίδια άποψη για το τι θα πρέπει να απαντήσουμε σε ένα παιδί όταν για παράδειγμα μας ρωτήσει γιατί το σκυλάκι είναι ακόμα ξαπλωμένο στη μέση του δρόμου ή γιατί δεν μας παίρνει τηλέφωνο πια ο παππούς. Κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια, άλλοι να λέμε τη μισή, οπότε όταν παιδιά με αντίθετες "κατευθύνσεις" βρεθούν στην ίδια ομάδα, οι απογοητεύσεις είναι αναπόφευκτες και εμείς δεν μπορούμε να τα προστατεύσουμε σε τέτοιες περιπτώσεις.  Μπορούμε όμως, αν και δεν είναι εφικτό να "διαβάζουμε" τις ασυνείδητες διεργασίες μέσα στο μυαλό τους, να βρίσκουμε συνεχώς καλύτερους τρόπους για να ξεδιαλύνουμε τουλάχιστον όσα εκλαμβάνουν ως υπερβολικά δραματικά ή περίπλοκα.




.

4 σχόλια:

ολα θα πανε καλα... είπε...

Θεωρητικά θα ήταν καλό αν τα εφάρμοζα όλα αυτά κάποτε,μπροστά σε μια παιδική ψυχή και σ ένα ζευγάρι αθώα μάτια αλλά μάλλον δεν είναι για μένα ή ίσως κουράστηκα από νωρίς.
Μπήκα στο site σου και είδα το coming soon.Χαιρετισμούς και ελπίζω να είσαι καλά.

maximus είπε...

@ολα θα πανε καλα, η εφαρμογή πολλών θεωριών είναι δύσκολη. Πολλά από αυτά που ξέρω ότι είναι τα σωστά μερικές φορές ούτε κι εγώ τα εφαρμόζω ως γονιός, γιατί στη διδασκαλία δεν έχουμε και πολλά περιθώρια, με τα παιδιά των άλλων εννοώ.

Σ' ευχαριστώ, είμαι καλά και θα τα πούμε σύντομα :)

ξωτικό είπε...

Στις θεωρίες σκίζω στην πράξη....άσ'τα να πάνε ...χαχα!!
Θα σε περιμένουμε ελπίζω να είσαι καλά !!!

maximus είπε...

@ξωτικό, σχετικά με τα παιδιά έως τώρα η εμπειρία μου λέει ότι κάποιες θεωρίες χρειάζονται και μια μικρή προσαρμογή. Γιατί φανταστείτε π.χ. να γυρίσει και να απαντήσει "μου λες ψέματα μαμά αφού το σκυλάκι έχει πεθάνει" οπότε.. :) Γενικά κι εγώ μερικά πράγματα δεν διανοούμαι καν να τα εφαρμόσω στην πράξη!

Είμαι μια χαρά. Πολύ τρυφερό το σχόλιό σας. Να είστε καλά!