6/28/2009

"Το απίστευτο πλιάτσικο με την ολυμπιακή κληρονομιά"

Tης Γεωργίας Λινάρδου
για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,
της Κυριακής 28 Ιουνίου 2009
_________________________________________

Ωραία τα εγκαίνεια του Μουσείου της Ακρόπολης. Ομως, υπάρχουν κι άλλα μουσεία που είναι αμφίβολο αν ανοίξουν ποτέ. Οπως το μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Πάνε πέντε χρόνια από τη φαντασμαγορική τελετή έναρξης, και ό,τι έχει απομείνει από τον ολυμπιακό εξοπλισμό που κόστισε 140 εκατ. ευρώ φυλάσσεται σε αποθήκες και... αργοπεθαίνει. Ακόμη και οι στολές των χορευτών...

Αλλα αντικείμενα πρόλαβαν και σώθηκαν, γιατί συντηρήθηκαν - θα μπουν στο μουσείο όταν και όποτε τελειώσει - και άλλα σκορπίστηκαν από δω κι από κει. Δυστυχώς, η μεταολυμπιακή περίοδος δεν διαθέτει την αίγλη του παρελθόντος. Πίσω από σκόνες και λάσπες, προσπαθεί να «επιζήσει» ό,τι απέμεινε από κείνη την παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού.


*Η «Κ.Ε.» επισκέφθηκε τις αποθήκες όπου βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει από το 2004, μπήκε σε σπίτια «συλλεκτών», έψαξε στο Ιντερνετ για «στολές του κουτιού» και σήμερα «γιορτάζει» την 5η επέτειο των Αγώνων του 2004. Πωλούνται στο Ιντερνετ . Ο γεν. γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης του υπουργείου Πολιτισμού, Κ. Μπούρας, ήταν ο άνθρωπος που πήρε την πρωτοβουλία να μας δώσει άδεια να επισκεφθούμε τους χώρους. Ο Κ. Μπούρας, ο οποίος ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες, οραματίζεται ένα Ολυμπιακό Μουσείο ανοιχτό στο κοινό, που θα παρέχει πολλές δυνατότητες. Αγωνιά και για το μουσείο, αλλά και για την κατάσταση που παρέλαβε και προσπαθεί να συμμαζέψει.

Η ιστορία είναι καθ' όλα... ελληνική. Μετά τη λήξη των Αγώνων, μέρος του εξοπλισμού μεταφέρθηκε στις αποθήκες του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο. Μεταξύ άλλων, αντικείμενα που πλέον έχουν συλλεκτική αξία, όπως στολές εθελοντών, δάδες, μετάλλια συμμετοχής κ.λπ.
Εκείνη την περίοδο η φύλαξη δεν ήταν και η ασφαλέστερη. Χαρακτηριστική η περίπτωση «αγοραστή» που μπήκε στην αποθήκη πολλές φορές (!) για να «συλλέξει» αντικείμενα! Κάποια από αυτά εμφανίστηκαν αργότερα σε δημοπρασίες στο Ιντερνετ (ebay) και κάποια άλλα πουλήθηκαν χέρι με χέρι. Μεγάλο παζάρι έγινε και με τις δάδες των Ουμπιακών Αγώνων (από ξύλο ελιάς και μέταλλο), που σχεδίασε ο Κ. Βαρώτσος. Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση κατόχου δάδας από την Ξάνθη που την πουλάει αντί 4.500 ευρώ!

*Στελέχη της πρώην Οργανωτικής Επιτροπής θέλησαν να υποβαθμίσουν το θέμα λέγοντας πως αυτά συμβαίνουν μετά από κάθε Ολυμπιάδα και ότι πρόκειται για μεταπώληση και όχι για πλιάτσικο. Ακόμη και όταν μέρος του εξοπλισμού μεταφέρθηκε αργότερα στο υπόγειο του IBC, του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου, πληροφορίες θέλουν να έκαναν φτερά πολλά αντικείμενα που ανήκαν στην Οργανωτική Επιτροπή. Ενας πωλητής στο Ιντερνετ, από τη Νέα Σμύρνη, πουλάει στολές εθελοντών. Η αγγελία: «Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων πωλούνται στολές, αυθεντικές, συλλεκτικές (γυναικεία και αντρικά μεγέθη) στη συσκευασία τους καινούρια, περιλαμβάνουν ρολόι swatch, καπέλο, t-shirt και παντελόνι Adidas». Βέβαια, από την αρχή οι άνθρωποι της οργανωτικής επιτροπής διαβεβαίωναν πως δεν βγαίνει τίποτα από τις αποθήκες του IBC δίχως δελτίο αποστολής (και αιτιολογία πού θα χρησιμοποιηθεί και για ποιον σκοπό). «Ακόμη και η Αγγελοπούλου να πάρει κάτι, θα υπογράψει δελτίο», έλεγαν.

Τα κινέζικα pins :
Χαρακτηριστική η περίπτωση μοναδικών συλλεκτικών pins που βρέθηκαν στις αποθήκες και προορίζονταν να δοθούν στο τέλος των αγώνων. Ομως, το εμπόρευμα από την Κίνα έφτασε με καθυστέρηση και τα pins δεν δόθηκαν. Κοσμούν πλέον τις ιδιωτικές συλλογές (και είναι σπάνια, αφού δεν κυκλοφόρησαν).

*Τον Δεκέμβριο του 2004, η οργανωτική επιτροπή, σε μια μάλλον κλειστή αγοραπωλησία, διέθεσε ορισμένα αντικείμενα (Ιωλκού και Φιλικής Εταιρείας στη Ν. Ιωνία). Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών και μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής Γ. Σγουρός, όχι μόνον επιβεβαιώνει τη δραματική αυτή μεταολυμπιακή εξέλιξη, αλλά ζητά δημόσιο απολογισμό, κάτι που όπως μας είπε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

*Την ίδια ώρα το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) -το μόνο που ανήκει στο επίσημο δίκτυο της ΔΟΕ- διαθέτει σημαντικά εκθέματα που δάνεισαν οι ίδιοι οι αθλητές ή και έλληνες συλλέκτες. Πολλές φορές οι άνθρωποι του μουσείου ζήτησαν επίσημα ολυμπιακά κειμήλια, αλλά δεν τους δόθηκε τίποτα παρά μόνον η επιστολή ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από τον ΣΕΓΑΣ.

«Εμείς δεν πήραμε»
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο Κ. Μπούρας, σημαντική ποσότητα αντικειμένων και εξοπλισμού πήγε σε ομοσπονδίες και δήμους. Αλλά ο Γ. Σγουρός όταν τον ρωτήσαμε αν η Αρση Βαρών πήρε πράγματα, απάντησε «Οχι μόνο δεν πήραμε, αλλά μας πήρανε και ό,τι είχαμε».

*Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, αν και ο δήμος του είναι ολυμπιακός και μάλιστα στα όριά του βρίσκεται το ΟΑΚΑ, δεν έχει πάρει απολύτως τίποτα, όπως μας είπε.

*Αλλά και ο Γ. Ψαρέλλης, γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου, μέλος του δ.σ. της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και competition manager του Τρίαθλου για την ΕΟΕ, όταν είχε ζητήσει επισήμως πράγματα για διοργάνωση τριάθλου, το αίτημά του δεν είχε βρει ανταπόκριση. «Για ένα άθλημα δρόμου, όπως το τρίαθλο, η ποδηλασία ή ο μαραθώνιος, ο αθλητικός εξοπλισμός αυτός θα ήταν το οξυγόνο που θα εξασφάλιζε την ανάπτυξή του. Δυστυχώς δεν βρέθηκαν ποτέ ούτε τα βασικά και εξειδικευμένα υλικά. Οι περίεργες αποφάσεις προμήθειάς τους βαρύνουν την οργανωτική επιτροπή του Αθήνα 2004, αφού φαίνεται ότι κάποιοι έπαιζαν για τον εαυτό τους και η άστοχη διάθεσή τους βαρύνει το υπουργείο Πολιτισμού».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

45 εκατ. ευρώ μόνο το κτίριο
Η σύμβαση για το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων υπεγράφη στη Λοζάνη τον Νοέμβριο του 2006 από εκπροσώπους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης, του υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο, το Μουσείο -ως κτίριο- θα παραδοθεί τέλος του χρόνου. Ο προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πληρωθεί από τα ΕΣΠΑ. Το Μουσείο θα αναπτυχθεί στις εξής θεματικές ενότητες: Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας, Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη σύγχρονη εποχή, Τα «Ολύμπια», Α' Ολυμπιακοί Αγώνες 1896, Β' Αγώνες 1906, Ολυμπιακοί της Αθήνας 2004, Το μέλλον του Ελληνικού Ολυμπιακού Κινήματος.

Το Μουσείο θα συστεγάζεται με το εμπορικό κέντρο Golden Hall. Μάλιστα, τα αρχικά φιλόδοξα σχέδια ανέφεραν ότι ήταν μεγάλη επιθυμία πολλών να γίνουν τα εγκαίνια του Golden Hall μαζί με του Μουσείου. Αλλά αυτό, τελικά, δεν προχώρησε γιατί το Μουσείο δεν ήταν έτοιμο.

* Μουσική: 1. Athens 2004 Opening Ceremony, The Percussion Dialogue, 2. Κωνσταντίνος Βήτα, από την παράσταση 2 του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
* Φωτογραφίες: Δικής μου επιλογής από το διαδίκτυο για την ανάρτηση.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή να μην υπάρχει ακόμα μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων. Για μια ακόμα φορά φαίνεται πόση σημασία δίνουμε στιν πολιστική μας κληρονομιά!!

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα για όλα αυτά υπάρχουν ευθύνες. Απλά δεν αποδίδονται ποτέ. και αυτοί στο υπουργείο πολιτισμού τι έκαναν? όχι πως δεν ήξεραν προφανώς ότι γίνεται πλιάτσικο. για να μη σου πω ότι μπορεί να πήραν και οι ίδιοι και να το κάλυψαν το θέμα.

Lori ann είπε...

I do hope the museum that you are writing of will open, all these things belong to the people I think, it would seem a shame to have them auctioned off to private owners...

The pictures you choose to show on your blog are so stunning, each one makes me pause and stare in wonder.

thank you for sharing Maximus,
Lori

Roadartist είπε...

Πολύ όμορφο ποστ..
Η μουσική υπόκρουση γεννά ξανά αναμνήσεις..

Εξοργιστική είναι και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετά υπάρχοντα μουσεία μας..

maximus είπε...

Ανώνυμος 1, αγαπητή/αγαπητέ καλωσήρθατε στο ιστολόγιό μου.

Είναι γνωστό ότι η βιωματική προσέγγιση της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας δεν είχε ποτέ την θέση που της αξίζει στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι στα σχολικά μας χρόνια μαθαίνουμε πολλά αλλά για ένα περίεργο λόγο τελειώνοντας πολλοί από εμάς δεν έχουμε αναπτύξει ιστορική σκέψη και συνείδηση

maximus είπε...

Aνώνυμος 2, δεν ξέρω αν είστε η/ο ίδια/ίδιος...

Οι πράξεις των ιθυνόντων της πολιτικής σε πολλά θέματα επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις υποψίες μας, αλλά ναι συνήθως χωρίς σαφείς αποδείξεις...

Καλωσήρθατε :-) ... και πάλι;

maximus είπε...

Dear Lori ann, hello again!

There were many Greeks in the past who spent most of their lives on dealing with the remains of our civilisation with great appreciation. Nowadays people tend to think that it is only our past that keeps our cultural inheritance alive. This is so wrong because not only our past continues to exist in the present but the present human achievements deserve great respect in order to survive in future times as well!

*For the time being, of course, you can enjoy some of the exhibits at the Acropolis Museum on the Internet :-)

maximus είπε...

Roadarist, με τι να πρωτοεξοργιστούμε (επιτρέψτε μου τη λέξη), θα έλεγα... Ακούω συχνά και για πολλά εκθέματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας τα οποία αραχνιάζουν και αλοιώνονται από την υγρασία στα υπόγεια και στις αποθήκες των μουσείων!

Καλό ξημέρωμα

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι πραγματικά τι μας έχει απομείνει για να ελπίζουμε? Περάσαμε ωραία τις 16 ημέρες που ήταν οι αγώενες. Τώρα όλα ξεχάστηκαν. Τι μουσεία λέτε. όταν βλεπεις αυτές τις τραγικές εικόνες απο τα απομεινάρια τις κληρονομιάς μας είναι να μην οργίζεσαι? Θα έπρεπε να αποδοθούν ευθύνες επιτέλους!

maximus είπε...

Ανώνυμε καλησπέρα, ευθύνες; Έχει υποβαθμιστεί αυτή η λέξη και μας κουράζει πλέον ψυχικά να την ακούμε τόσες φορές! Απλά δεν είναι στις προτεραιότητές τους τελεία και παύλα. Λέμε να βγούμε πάλι στους δρόμους, αλλά για τι να πρωτοφωνάξουμε...

Στο εξωτερικό χώρες που έλαμψαν από το αντιφέγγισμά μας πλασάρουν ως πολιτισμό κοτρόνες που τάχα μου κάποιος γνωστός τοποθέτησε ή μερικές γιδοπροβιές που οι πρόγονοι τους
κάποτε φόρεσαν. Φαντάζεστε να είχαν τον δικό μας αρχαίο πολιτισμό; Θα απαξιούσαν και να μας μιλήσουν.

Fotinakis Vangelis είπε...

Σαν εθελοντης του 2004 και σαν Συνεχιστης Εθελοντης του Αθηνα 2004 πρεπει να συμφωνησω με ολα οσα διαβασα στο αρθρο αυτο και να συμπληρωσω μονο την πικρια ολων εμας των εθελοντων που συνεχιζουμε μεσω του συλλογου ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΘΗΝΑ 2004 την εθελοντικη μας προσφορα οπου μπορουμε, για την καταντια ολων μας. Που δεν βλεπουμε περα απο την μυτη μας. Που οταν διοργανωνουμε κατι το κανουμε οχι για να μεινει αλλα για το χρημα την δοξα και το πλιατσικο. Που αντιθετα με τον (Αρχαιο) πολιτισμο μας δεν ενδιαφερομαστε για την Υστεροφημια. Ζουμε για το σημερα μονο. Ειχαμε να δουμε Ολυμπιακους Αγωνες 100 χρονια και με αυτα που κανουμε δεν θα ξαναδουμε στα επομενα 100 χρονια παλι. Και φυσικα μας αξιζει 100%. Μια εμπειρια ζωης την μετατρεψαμε σε πλιατσικο και σκουπιδαριο. ΘΑυμαστε μας.....

maximus είπε...

Fotinakis Vangelis, συγκλονιστικό το σχόλιό σας!

Χαίρομαι που συναντήθηκαμε, όχι τόσο επειδή δυστυχώς επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε κατά καιρούς, αλλά που έχω την τιμή να φιλοξενώ στα σχόλια του ιστολογίου μου την μαρτυρία ενός εθελοντή!

Συγχαρητήρια για τα κείμενά σας, θα μου επιτρέψετε να αναρτήσω κάποια κομμάτια τους κάποια στιγμή με το όνομά σας και link στην διεύθυνσή σας βέβαια.

Ελπίζω να έχει απήχηση η Έκθεση... τα πρωτότυπα που βρίσκονται γνωρίζετε;

Καλωσήρθατε:-)