6/01/2009

To Aβγό και ο Κρόκος

Φανταστείτε ότι είστε ένα τηγανητό αβγό! Σύμφωνα με τον Carl Rogers, o άνθρωπος έχει δύο έμφυτες τάσεις, η πρώτη είναι να επιβιώνει και η δεύτερη να εξελίσσεται. Ο οργανισμός σας λοιπόν είναι ολόκληρο το αβγό όπου μέσα του αναπτύσσεται ένας εαυτός. Το ασπράδι του αβγού αντιπροσωπεύει τις ιδιότητες και τις ικανότητες του οργανισμού που όμως δεν είναι συνειδητοποιημένες και αποτελούν ένα ανεκμετάλλευτο δυναμικό.

Όταν ο εαυτός σας αποκτά σιγά σιγά συνείδηση υπακούει πλέον στην ανάγκη για "θετική θεώρηση" δηλαδή για την θετική γνώμη των άλλων για σας. Ο οργανισμός σας όμως αναζητά την "αυτοπραγμάτωση". Πολύ συχνά λοιπόν ο οργανισμός σας βρίσκεται σε σύγκρουση με τον εαυτό σας διότι ο εαυτό σας βάζει σε δεύτερη μοίρα την "αυτοπραγμάτωση" για να μην χάσει την "θετική θεώρηση".

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα τα αυγά δεν έχουν το ίδιο μέγεθος κρόκων! Ο οργανισμός κάποιων από εσάς εκφράζει σχεδόν το 90% του, κυρίως όταν είστε αποδεκτοί από το περιβάλλον σας
(βλ. μεγάλο κρόκο).
Ενώ υπάρχουν πολλοί από εσάς που ο oργανισμός σας εκφράζει μόνο το 10% του επειδή νιώθετε ότι σας απορρίπτουν (βλ. μικρό κρόκο).

Από τότε που ενηλικιωθήκατε για μερικούς από εσάς η "θετική θεώρηση" από τους άλλους δεν αρκεί. Δεν είναι αρκετά για εσάς τα εξωτερικά κριτήρια για να αποκτήσετε αυτοεκτίμηση. Χρειάζεται να έχετε κι εσείς οι ίδιοι καλή γνώμη για τον εαυτό σας κι αυτό σημαίνει ότι έχετε εσωτερικό κέντρο αυτοεκτίμησης. Για εσάς όμως που έχετε εξωτερικό κέντρο αυτοεκτίμησης η γνώμη των άλλων είναι αρκετή.

Τα ζητούμενο για τον Carl Rogers είναι η συμπεριφορά του εαυτού σας να είναι εναρμονισμένη με την φύση του οργανισμού σας. Μια μικρή απόκλιση επιτρέπεται, αλλά αν επέλθει ρήξη… δημιουργούνται αλυσιδωτά ψυχολογικά προβλήματα σε σας και στους συνανθρώπους σας.

10 σχόλια:

IZA είπε...

ΜΑΧΙΜUS τι μου έκανες βραδιάτικά! Μ' έβαλες σε μέγάλες σκέψεις. Τι μέγεθος κρόκου έχω έγώ; Και τι αβγό είμαι; Kι αν είμαι αβγό στρουθοκαμήλου; Πω πω! μπέρδεμα!

ippoliti_ippoliti είπε...

Η ροτζεριανή προσέγγιση ψυχοθεραπείας είναι μία από τις προσεγγίσεις που βαθύτατα αποδέχομαι. Είχα την τύχη να ¨"ενημερωθώ" παρακολουθώντας και απομαγνωτοφωνώντας συνεδρίες ψυχοθεραπείας αυτής της προσέγγισης και θεωρώ άξιο λόγου ν'αναφέρω την Μ.Στυλιανού ροτζεριανής σχολής και κατά τη γνώμη μου Αποτελεσματική Ψυχοθεραπεύτρια.
υ.γ τι ανασύρετε αγαπητέ maximus.

Margo είπε...

Πολύ κατατοπιστικό.. θα επαναλάβω αυτό που είπε η Ίζα.. τι μας έκανες βραδιάτικα! Αν ο κρόκος κοντεύει να εκτοπίσει το ασπράδι καλώς, αν όμως είναι όσο η μύτη της βελόνας τι γίνεται;

Πάντως η χαμηλή αυτοεκτίμηση δημιουργεί πολλά προβλήματα και αν γίνει η "διάγνωση" είναι κάτι..

Καλό ξημέρωμα :)

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσει ή να επιδιώξει κανείς την αυτοπραγμάτωση.Γεννηθήκαμε τέλειοι και στην πορεία το ξεχάσαμε .Μεγαλώνοντας ψάχνουμε εκεί έξω τα κομμάτια που θα μας συμπληρώσουν.Αδι΄κος κόπος και μεγάλη σπατάλη ενέργειας κατά τη γνώμη μου.Είναι όλα μέσα μας όπως ήταν εξαρχής.Ζούμε σε ένα σύμπαν που υποστηρίζει με άμεσο τρόπο κάθε μας επιθυμία.Κατι σαν το τζίνι του παραμυθιού δηλαδή.Το πρόβλημα είναι ότι επιθυμούμε συχνά με αρνητικό τρόπο.Αντί να εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτό που μας ολοκληρώνει, δίνουμε σημασία σε ότι μας σκοτώνει..Και το σύμπαν υπακούει..Πάντα.Λέμε δεν το θέλω αυτό..αντί να πούμε θέλω εκείνο και να μπούμε στην κατάσταση της ευδαιμονίας την οποία μας γεννά..Σας ζάλισα όμως .Ηθελα απλώς να πω καλό μήνα.\Υ.Γ.Η προσευχή έχει συνταρακτική δύναμη..

λι8οξόος είπε...

κι αν μ' αρέσουν τα τηγανητά αυγά ως πρωινό?
πόσο πρέπει ν' ανησυχούν οι γύρω μου γιατρέ μου?

:)
καλό μήνα μας.

Λi είπε...

Και σκέψου λέει, να σπάσει τόσο ατσούμπαλα το αυγό... που αλλού να βρεθεί ο κροκός και αλλού το ασπράδι... Άντε μετά να βγάλεις άκρη...
Περίπτωση διχασμένης προσωπικότητας 8α είναι αυτό νομίζω?!?!? :Ρ
Την καλημέρα μου!!!

maximus είπε...

ΙΖΑ, μην το σκέφτεστε, μόνο βουτήξτε λίγο ζυμωτό ψωμάκι και φάτε το! Κι εγώ το ίδιο θα κάνω...

Καλό απόγευμα. Φιλιά στις ομορφούλες!!!

ippoliti_ippoliti, εμ αφού δεν ανασύρω τον κρόκο, ανασύρω τις θεωρίες του. Ευχαριστώ για την πληροφορία, θα κοιτάξω για κάποιο βιβλίο της ή αν εσείς έχετε να μου προτείνετε κάτι...

Γεια χαρά

maximus είπε...

Margo μου δεν γνωρίζω να σας απαντήσω, υπάρχει όμως και άλλη περίπτωση, να βγει δίκροκο! Εδώ μας θέλω... Η άποψή μου πάντως είναι ότι κατά βάθος όλοι ξέρουμε τι "αυγό" είμαστε...

Καλό απόγευμα!

Πολύ σωστα τα λετε Carpe Diem, το κακό είναι ότι χρειάζεται ένα ταρακούνημα για να αρχίσουμε να εστιάζουμε σε αυτά που επιθυμούμε. Αυτό ήταν και είναι ένα μεγάλο μου λάθος που κατά καιρούς το επαναλαμβάνω, λες και δεν το ξέρω... Ευχαριστώ και πάλι για άλλη μια σημαντική υπενθύμιση!!!

maximus είπε...

λιθοξόος, μια χαρά είστε, τι νομίζετε ότι είμαι κι εγώ, ένα όλοστρόγγυλο ασπράδι με ένα μεγάλο κατακόκκινο κρόκο στη μέση; Τσ τσ τσ. Καλή μας όρεξη, τουλάχιστον!

Οι γύρω καλά κάνουν και ανησυχούν για να ξέρουν να σας προσέχουν, δεν ξέρω αν συμφωνείτε...

tiger lilious, ίσως έχουμε τη δύναμη να δημιουργούμε καινούργιο αυγό με τα χρόνια... Σας χαιρετώ!

maximus είπε...

Τέλος να ζητήσω συγνώμη για το χιούμορ από όσους διαβάσουν τα παραπάνω σχόλια και ίσως τα θεωρήσουν προσβλητικά για μια τόσο σημαντική προσωπικότητα όπως και για την θεωρία του. Δεν υπήρχε κακή πρόθεση!