2/08/2009

Προσοχή στην Νηπιαγωγό!

Αν δεν θέλετε το παιδί σας να γίνει πολιτικός παρακολουθήστε στενά την δουλειά της νηπιαγωγού. Η παιδεία ξεκινά από το σπίτι μεν, αλλά η πρώτη δασκάλα "συμβάλλει σημαντικά στο να καταστούν κάποιοι κανόνες κάτι το οικείο και αυτονόητο". Με άλλα λόγια δίνει το καλό παράδειγμα. Η Hedi Friedrich αναφέρει στο βιβλίο της "Επικοινωνία στο Νηπιαγωγείο" ότι η "καθημερινότητα του νηπιαγωγείου απαιτεί να τίθενται κάποια όρια και να τηρούνται κάποιοι κανόνες όχι μόνο σχετικά με την παροχή γνώσεων, αλλά και με την ανάπτυξη της σωστής επικοινωνίας".

Αν μετατρέψουμε όμως τις θετικές προτάσεις του βιβλίου σε αρνητικές μπορούμε να δούμε τι δεν θα μάθει να κάνει το παιδί σας αν η νηπιαγωγός δεν κάνει σωστά την δουλειά της:

- οι χειρονομίες και οι εκφράσεις του προσώπου του δεν θα συμφωνούν με το περιεχόμενο του λόγου του
- θα λέει πολλά ψέματα, θα ειρωνεύεται και θα κοροϊδεύει τα άλλα παιδάκια
- δεν θα μάθει να εκφράζετε σωστά και δεν θα μπορεί να κάνει εποικοδομητικό διάλογο, δηλαδή δεν θα περιμένει την σειρά του και θα διακόπτει τους άλλους χωρίς πραγματικά να τους ακούει
- δεν θα μάθει να μοιράζεται και θα αρπάζει τα παιχνίδια από τα άλλα παιδιά
- δεν θα είναι υπεύθυνος και δεν θα μάθει να λύνει προβλήματα
- δεν θα ξέρει πως να υλοποιήσει τις δημιουργικές του ιδέες
- οι σχέσεις συντροφικότητας θα μετατρέπονται σε σχέσεις αντιπαλότητας
- θα καταστρέφει τα παιχνίδια του, θα προκαλεί βλάβες στο χώρο στον οποίο ζει και η συμπεριφορά του θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των άλλων παιδιών
- θα εγκαταλείπει έναν χώρο χωρίς την συγκατάθεση των μεγάλων
- Και το χειρότερο απ’ όλα είναι, ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει πολιτικός, θα κοροϊδεύει τον λαό που θα τον έχει ψηφίσει, θα δημαγωγεί, θα ικανοποιεί τις ορέξεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, θα επικαλείται την βουλευτική ασυλία κάθε φορά που θα κινδυνεύει να καταδικαστεί και πάνω απ’ όλα θα είναι περήφανος που είναι ένας από αυτούς που αποφασίζουν για το μέλλον αυτής της χώρας και την τύχη των πολιτών της.

3 σχόλια:

librarian είπε...

Σημαντικό ρόλο παίζει ο εκπαιδευτικός σε όλες τις φάσεις του παιδιού. Ό,τι έμαθα σε εκείνους το οφείλω.

Τέρμα Βλάκας είπε...

Μάλιστα...Δηλαδή όλοι αυτοί οι πολιτικοί που είναι μέσα και έξω από τη Βουλή πρέπει να έχουν περάσει από το ίδιο νηπιαγωγίο. Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ πως υπάρχουν πολλά τέτοια...

Ας αρχίσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από το νηπιαγωγίο και όχι από την τρίτη λυκείου. Αυτό για να καταλάβουμε ότι συζητάνε πίπες και όχι ουσία τόσες βδομάδες.

maximus είπε...

Librarian, και ότι δεν μάθαμε επίσης σε εκείνους το οφείλουμε...
Πράγματι, οι γονείς και οι δάσκαλοι αποτελούν θετικά ή αρνητικά πρότυπα για τα παιδιά.

Τέρμα Βλάκας, έγραψα αυτές τις γραμμές με χιούμορ(;) και σαρκασμό, αλλά αυτό είναι το μύνημα. Η εκπαίδευση ξεκινά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και το νηπιαγωγείο και οι αξιολογήσεις(!) επίσης.